Groene Tuinen actie:

Op dinsdagavond 31 mei werd in het Breinpaleis in Holy een 1e informatie avond gehouden over het belang van Groene Tuinen met voorbeelden en voorlichting hoe je een groene tuin kunt inrichten. Zowel voor de echte tuinliefhebbers, als voor mensen die er weinig tijd voor hebben. Een klein groepje mensen die in de nieuwe Vogelbuurt gaan wonen waren aanwezig. Zij waren zeer geïnteresseerd en enthousiast. Ingrid Piek, tuinontwerper en natuurgids en Jeroen Hooijmeijer, hovenier, hielden een verhaal over het belang van groen, zowel voor het klimaat, als gezondheid en het belang voor vogels, bijen en vlinders. Het was een leuke avond.

In het weekend van 3 en 4 juni werd bij één van de bewoners van de Vogelbuurt een‘voorbeeld’ tuin aangelegd op initiatief van ons werkgroepje: Klavertje Vier.

Wethouder Hans Versluijs plantte zaterdag 4 juni samen met Rianne en Tim de Heer een lijsterbes in hun tuin aan de Putterstraat in De Nieuwe Vogelbuurt. Een ‘pop-up tuinteam’ trotseerde zaterdag de tropische temperaturen en legde een natuurvriendelijke voorbeeldtuin aan.

Het ontwerp van de voorbeeldtuin is gemaakt door hovenier Jeroen Hooijmeijer, in overleg met de bewoners. In het ontwerp zitten onder anders twee terrasjes (schaduw en zon), een plantenborder met een rand van gebroken tegels, een vijver, een moerasgebiedje, stapstenen en een afscheiding van heesters. Er gingen volop planten de grond in, waaronder wilde tym, dovenetel, oregano, geranium, kamperfoelie, aalbes, kers, zonnehoed en nog veel meer. Als de tuin de kans heeft gekregen om zich te ontwikkelen, komt er een paar keer 'open tuin', maar eerst moet alles nog gaan groeien en bloeien. Het pop-up tuinteam werkte op vrijwillige basis en de kosten voor de plantjes en grond werden grotendeels gesponsord.

Woensdag 8 juni was er de tweede informatie avond zoals ook op 31 mei in de Vogelbuurt, maar dan in de kas van Stadslandbouw Van Ruytenburch aan de Hofsingel 82. Er waren zelfs wat meer belangstellenden en ook hier weer waren vooral enkele bewoners van de nieuwbouw aan de Samuel Esmijerstraat erg enthousiast. Er werden afspraken gemaakt wat we voor deze bewoners kunnen doen wanneer dit najaar hun nieuwe huis opgeleverd wordt. Ook hier hopen we weer nieuwe ‘tuinambassadeurs’ te krijgen.

We kijken terug op drie geslaagde activiteiten en zien dit als aanzet als voorbeeld voor veel Vlaardingers om hun tuin te vergroenen! Hiermee verhogen we de biodiversiteit in de stad en verbeteren we de waterhuishouding van onze stad.

Meer weten? www.facebook.com/ActieplanNatuurVlaardingen

Het begin is er

 

Vele handen maken ligt werk ( en is gezellig)

 

Als er dan geen heg geplaatst kan worden, dan maar groene klimop

 

Wethouder Versluijs komt even langs

 

De wethouder helpt een handje mee

 

Het trotse team

 

De tuin begint een vorm te krijgen

 

Het kleine voortuintje

 

Voorlichtingsavond in Het Hof.